Spring naar content

De boots van Roots bij ...

Mts. Hekkert

We stappen met de ‘BOOTS VAN ROOTS’ het erf op bij het melkveebedrijf van de familie Hekkert uit Heino. Samen met relatiebeheerder Ruben van der Woude nemen ze plaats aan de keukentafel waar ze vertellen over hun bedrijf, de samenwerking met Roots en hun plannen voor de toekomst. Het bedrijf is sinds 2 jaar volledig in handen van Martin Hekkert en zijn vrouw Tinca. Met 165 stuks melkvee is dat best een pittige taak, daarom hebben ze de handen ineengeslagen met Roots.

De historie van het bedrijf verplaatst zich terug naar het Overijsselse Schalkhaar. Daar werd geboerd aan de rand van het dorp met 80 koeien. In 2004 werd het bedrijf verkocht aan een projectontwikkelaar vanwege de bouw van woningen. Vader en zoon Hekkert besloten hierop dat ze het bedrijf op een andere plek voort wilden zetten. Dit leidde er uiteindelijk toe dat de huidige plek in Heino in 2006 aangekocht werd. Op kale grond werden een nieuwe woning, nieuwe stal en een kapschuur gebouwd. Het bedrijf werd voorzien van een melkcarrousel, een 24-stands binnenmelker, om precies te zijn. ‘Mijn ouders stelden voor om robots te nemen. Op die manier hoefde ik niet dag in dag uit in de melkstal te staan. Maar ik voelde daar niets voor, ik wilde de koeien zelf zien. De keus voor een binnenmelker was dan ook heel bewust. Op deze manier kan ik elke koe goed zien.’ Martin is nu, jaren later, nog altijd blij met de keus die hij destijds maakte.

Bekijk de film

Geleidelijke groei, of toch niet?
De nieuwe stal werd ruim opgezet, zodat er groei mogelijk was. In eerste instantie was het de bedoeling om geleidelijk aan te groeien naar meer koeien, dat liep echter anders. ‘In het voorjaar van 2007 wilden we graag een koppel van 35 vaarzen kopen,’ steekt Martin van Wal. ‘Toen we daar kwamen bleek dat het een kwestie van de hele koppel kopen, dus 75 koeien, of alles ging naar Duitsland’. Een flinke stap voor een bedrijf dat net verhuist is, zou je zeggen, maar de familie besloot de uitdaging aan te gaan. ‘We moesten in 1,5 dag de knoop doorhakken. Verder was er eigenlijk niets te koop in de buurt. Mede daarom hebben we de beslissing genomen om akkoord te gaan met de aankoop van 75 koeien. Zeker een flinke stap, die voor ons gelukkig goed uitgepakt heeft,’ blikt Martin terug.

Er moest een financieringsplan op tafel komen om de stap te kunnen zetten. In dit plan werd ook de financiering van een tweede huis meegenomen. ‘Met het aankopen van de nieuwe koeien stegen we naar een jaarlevering van 1,45 miljoen liter melk. Uiteraard hadden we hier ook extra quotum voor nodig. Het was een zware dobber, maar het is een juiste keus gebleken’, aldus Martin.

Stabiliteit houdt aan
Na de aankoop van de nieuwe lichting koeien werd het bedrijf bewoond door zo’n 165 melkkoeien. Dit aantal is door de jaren heen stabiel gebleven. Dit heeft er onder andere toe geleid dat het bedrijf zich in een ‘gunstige’ positie bevond bij de introductie van stikstofrechten. ‘We hebben sinds 2007 dus een stabiele hoeveelheid melkkoeien. Dit heeft voor ons in 2015 goed uitgepakt, daar zijn we ons zeker bewust van.’ Vandaag de dag lopen er nog altijd 165 melkkoeien rond met zo’n 110 stuks jongvee. Het bedrijf heeft 95 hectare onder zich.

Bedrijfsopvolging
Martin en Tinca zitten samen in een maatschap en hebben nu 2 jaar geleden het hele bedrijf overgenomen van Martin zijn ouders. ‘De bedoeling was om het grotendeels met zijn tweeën rond te gaan breien, maar helaas heb ik na mijn zwangerschap van ons derde kind een bepaald soort allergie opgelopen waardoor ik niet meer in de buurt van de stal kan zijn,’ verteld Tinca. De ouders van Martin pakken enkel nog de ochtendronde bij de kalveren op en de vader van Martin helpt nog bij het trekkerwerk in de zomer. Over de keus om medewerkers in dienst te nemen is Martin nog altijd goed te spreken. ‘De doelstelling sinds de overname is dat het werk door mij en Tinca gedaan wordt. Als we hulp nodig hebben schakelen we medewerkers in. We rekenen dus niet op hulp van mijn ouders. Het bedrijf is in principe groot genoeg voor 2 gezinnen, dat is ook mede een reden dat we er voor gekozen hebben om met medewerkers te gaan werken. Het belang van deze keus werd nog eens groter toen Tinca helaas niet meer mee kon werken binnen de stalmuren. Naast het feit dat er veel werk ligt, wilde ik ook graag tijd voor mijn gezin houden. Dat kan op deze manier, wat erg fijn is.’

Samenwerking met Roots
De samenwerking tussen de familie en Roots is inmiddels al enkele jaren gevestigd. ‘Het is voor ons een fijne samenwerking,’ aldus Tinca. ‘We zitten zelf niet met de administratieve verplichtingen die bij het hebben van medewerkers komt kijken, dat is erg prettig’. De samenwerking is begonnen met het in dienst komen van medewerker Arjen. Inmiddels is het team uitgebreid met de komst van Sam en Mirthe. ‘Zowel wijzelf als de medewerkers kunnen altijd bij Roots terecht als er iets is, bijvoorbeeld als we een vraag hebben. Dat is erg prettig,’ zet Martin de samenwerking wat kracht bij.

Het melken is met name een onderdeel op het bedrijf dat ingevuld wordt door de medewerkers. Er wordt 2 keer daags gemolken. De melkbeurten duren ongeveer 2,5 uur, van vastzetten tot het schoonmaken. Martin melkt zelf nog 8 keer in de week. Zijn beurten beslaan alle ochtenden en de zaterdagavond. De medewerkers werken allen verschillende diensten. Arjen is 6 jaar geleden via Roots binnen gekomen. Inmiddels werkt hij 2 vaste dagen per week op het bedrijf. Hij pakt alle dagelijkse werkzaamheden op. Sam loopt al 2 jaar op het bedrijf en melkt op dit moment de maandagavond. Ook springt ze wel eens bij als het nodig is. Mirthe pakt de andere 4 doordeweekse avonden. De zondagse melkbeurten rouleren de medewerkers, iedereen komt dus eens in de 3 weken aan de beurt.

‘Deze manier van werken bevalt ons erg goed,’ stelt Martin. ‘We zijn zo vertrouwd met de medewerkers dat we ook met een gerust hart op vakantie durven. Ik laat ze dan ook met een gerust hart achter.’

Melken naar de toekomst.
Inmiddels kijkt de familie uit naar de toekomst. De kinderen zijn nog te jong om duidelijk aan te kunnen geven dat zij het bedrijf graag willen voortzetten, maar de komende 15 jaar kan er in ieder geval door geboerd worden. De stal biedt voldoende ruimte, de melkstal is weer up-to-date gemaakt en de nodige verduurzamingsinvesteringen zijn doorgevoerd.

Dat het lastig is om de toekomst te voorspellen, dat beamen ook Martin en Tinca. ‘Het opstellen van een 5-jaren plan is lastig, omdat de regelgeving om de haverklap veranderd, maar dat neemt niet weg dat we ons niet voorbereid hebben op de toekomst,’ merkt Tinca op. Er is geïnvesteerd in een flink aantal zonnepanelen, ook heeft er een interne verbouwing plaats gevonden. Er zijn nieuwe ligplekken gerealiseerd en er zijn nieuwe voerhekken gekomen, mede om de koeien meer ruimte te geven. Met deze aanpassingen is het melkveebedrijf de komende jaren toekomstbestendig.

We bedanken Martin en Tinca hartelijk voor de gastvrijheid en rondleiding over hun erf. De fijne samenwerking tussen het melkveebedrijf en Roots hopen we nog jaren met vertrouwen voort te zetten.

Scroll naar boven
Chat openen
Kunnen wij je helpen?
Hoi!
Kunnen wij je ergens mee helpen?