Spring naar content

Medewerker in beeld...

Bij sommige van onze medewerkers is de passie voor het boerenleven er met de paplepel ingegoten. Zo ook bij onze medewerker Jarno. We gingen langs bij melkveebedrijf Poppe Herfte in Zwolle waar Jarno onlangs een vast contract heeft gekregen! 

Al 5,5 jaar is Jarno Morrenhof via Roots, dat werkt! fulltime werkzaam op het melkvee- en fokbedrijf Poppe Herfte in Zwolle.

Het bedrijf

Het bedrijf, welke Jan in samenwerking met zijn broer Ronald runt, telt drie locaties. Op twee van die locaties wordt melkvee gehouden, op de derde locatie jongvee. In totaal telt de veestapel ongeveer 280 melkkoeien welke met robots worden gemolken. Hiernaast hebben zij 170 hectare grond in gebruik voor het verbouwen van gras, maïs en graan.

Na het afronden van haar opleiding Dier- en veehouderij aan het Aeres in Dronten, zit sinds een jaar ook Jans dochter Julia in de maatschap. Zij is van plan het bedrijf op den duur over te nemen. Naast het werken op de boerderij geeft zij (praktijk)lessen veehouderij op het Landstede in Raalte.

Hiernaast hebben zij één vaste medewerker: Jarno.

Werkzaamheden

Jarno: Ik ben vooral verantwoordelijk voor het jongvee, maar ik werk ook mee op de andere locaties. 's Zomers werk ik ook op het land, maar nu is het wat rustiger.

Mijn dag begint om 08.00 uur op het bedrijf van Jan. Dan ga ik de stal in en help ik bij de robots, het boxen strooien en het voeren van de kalveren. Om half 11 is het dan tijd voor koffie. Als Jan klaar is met het voeren van de koeien, neem ik de voerwagen mee en voer ik op de andere locatie.
Maar eigenlijk is geen dag hetzelfde en werken we ook veel samen. Dat maakt het werk ook zo mooi!

Julia: Dat is het mooie, er is altijd werk en elke dag wordt anders ingevuld. Door de jaren heen is er in zijn functie ook niet echt iets veranderd. We vertrouwen hem alle taken toe!

Jan: We kunnen gerust een week op vakantie. Er blijft dan natuurlijk wel wat werk liggen, maar Jarno zorgt er gewoon voor dat het loopt! Ook weten we dat zijn vader thuis ook een melkveebedrijf heeft, daar is soms ook extra hulp nodig. Daarin begrijpen wij elkaar, in overleg is er veel mogelijk.

Waar het begon

Jan: Jarno was een vervanger voor een vorige werknemer. Ik was op zoek naar een jonge jongen, een die net klaar is met zijn opleiding. Toen heb ik met een docent van de Groene Welle gebeld. Hij wist nog wel iemand.
Toen Jarno voor het eerst bij ons op het bedrijf was, voelde het meteen goed. Dezelfde nuchterheid en herkenning van het werk op de boerderij zorgde direct voor een klik.

Jarno: Ja. 's Ochtends hoorde ik dat ik was geslaagd voor mijn opleiding en 's middags had ik al een fulltime baan. Sneller kon haast niet!
Thuis hebben wij ook een melkveebedrijf met een robot en bijbehorend jongvee. Toen ik het aanbod kreeg van mijn docent werd mij verteld dat het een net bedrijf was waar alles goed geregeld was. Dit was ook zeker het geval.

Toekomst

Jarno: Alles loopt automatisch nu, we hebben aan een half woord genoeg. Ik denk dat ik hier zeker nog wel even blijf werken. Dat ligt natuurlijk ook aan de ontwikkelingen thuis. Voor nu kan ik hier nog steeds veel leren wat ik later wel of niet zal toepassen op het thuisbedrijf.

Jan: Tja, als Jarno weg is dan hebben we gelukkig Julia nog. Zij mag beslissen wat er in de toekomst met het bedrijf moet gebeuren. Wij zijn nu zo veel mogelijk aan het optimaliseren binnen het bedrijf.

Julia: We zitten nu op drie locaties, dit is niet altijd even handig. Het zou kunnen dat alles in de toekomst op één of twee locaties te vinden is. Dit ligt voornamelijk aan de plannen van de gemeenten Zwolle en Dalfsen. Eigenlijk ligt alles voor de toekomst nog open!

 

''Ik werk al 5,5 jaar op het melkveebedrijf. We hebben aan een half woord genoeg!'' 

jarno morrenhof op melkveebedrijf Poppe
jarno morrenhof - poppe - jongvee

Vragen aan Jarno:

Waar komt jouw passie voor de agrarische sector vandaan?
Ik ben opgegroeid op een melkveebedrijf met bijbehorend jongvee, dan gaat het bijna vanzelf. Wij houden 90 melkkoeien welke ook gemolken worden met robots.

Wat doet het met je een vaste aanstelling te krijgen?
De dagen worden er niet anders van, haha. Ik had ook niet door dat ik er al zo lang werkzaam was. Het is gewoon zo gelopen, maar een vast contract is natuurlijk mooi meegenomen.

Hoe omschrijf je de samenwerking met Roots?
In het begin is alles over het verlonen mij duidelijk uitgelegd. Verder overleg ik vooral veel met Jan. 1x per jaar heb ik even contact met mijn relatiebeheerder, maar als alles goed loopt heb je ook weinig te bespreken.

Scroll naar boven
Chat openen
Kunnen wij je helpen?
Hoi!
Kunnen wij je ergens mee helpen?