Spring naar content

Medewerker in beeld...

Veel medewerkers van Roots zijn opgegroeid op een agrarisch bedrijf, maar de ene sector is de andere niet. Voor onze medewerkers een mooie kans om zich aan te melden voor verschillende werkzaamheden en zo nieuwe uitdagingen aan te gaan! Eén van deze medewerkers is Jilke:

Hoi! Ik ben Jilke ten Have, opgegroeid op een melkgeitenhouderij in Heeten en ik volg momenteel de opleiding Dier & Veehouderij op hogeschool Aeres in Dronten. Daarnaast verdien ik wat bij op verschillende adressen via Roots, dat werkt!

Werkzaamheden

Het is alweer 4 jaar geleden dat ik in dienst kwam bij Roots. In 2016 begon ik met het melken van koeien in mijn woonplaats Heeten. Op het bedrijf worden 3x daags 120 koeien gemolken. Ik was hier een paar dagen in de week te vinden. Nu ik sinds een jaar in Dronten woon, melk ik er nog standaard op zaterdagmiddag en spring ik bij wanneer het nodig is.

Vorig jaar heb ik een aantal klussen in het uitzendwerk gedaan via Roots, maar ik wilde eerst school nog even aankijken. Sinds dit schooljaar heb ik steeds vaker contact met de planning. Ik heb onder andere onkruid gewied, aardappels gesorteerd en heb leren meerijden in de oogst!

Ervaringen

Het werken met dieren vind ik heel mooi om te doen, het geeft een soort voldoening als de dag er weer op zit. Toch was ik ook wel heel benieuwd naar het trekker werk in de oogst. Voeren, maaien, schudden en harken kon ik al wel, maar meerijden in de oogst had ik nog nooit gedaan.

Begin september liep ik binnen bij het kantoor van Roots in Dronten en heb ik gevraagd of het met mijn ervaring ook mogelijk was om mee te rijden in de oogst. En dat kon! Het was best spannend, maar doordat de planners van Roots veel klanten goed kennen, hebben ze een geschikt adres voor mij gevonden om te starten. Inmiddels heb ik al heel wat uren mogen meerijden in de aardappels en uien.

Waar het begon

De passie voor de agrarische sector komt toch wel van thuis uit. Voorheen hadden wij melkkoeien, maar we zijn geswitcht naar melkgeiten. Op het MBO heb ik stage gelopen in verschillende takken van de veehouderij: varkens, koeien en pluimvee. Ik merk dat hoe meer ervaring je op doet, hoe meer je de sector begint te begrijpen en hoe leuker en interessanter het wordt. Daarom heb ik ook de keuze gemaakt om een vervolgopleiding in de sector te gaan volgen.

Het lijkt mij best mooi om thuis het bedrijf over te nemen, maar mijn broer zit al in de maatschap thuis. Ik zou het wel heel leuk vinden om een eigen veebedrijf te hebben en dat eventueel te combineren met een kinderopvang. Maar we moeten maar zien hoe het loopt. Eerst nog een paar jaar naar school!

Trots

Ik ben steeds nieuwe uitdagingen aangegaan in de agrarische sector. Hoewel ik zelf van een melkgeitenbedrijf kom, ben ik daar niet in blijven hangen. Ik wil graag weten hoe het er in de andere sectoren aan toe gaat en leer daar heel veel van. Het werken met dieren blijft mooi, maar dat ik nu de kans heb aangegrepen om mee te rijden in de oogst, daar ben ik best wel trots op!

 

''Via Roots heb ik de kans gekregen om nieuwe uitdagingen aan te gaan!'' 

jilke bij new holland trekker roots

Weetjes over Jilke:

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
In Dronten zijn dat zeker de feestjes! Zelf zit ik dit jaar in het bestuur van de SooS, dus voor die feestjes kun je mij zeker wakker maken.

Wat is je favoriete dier?
Geiten en koeien, van de landbouwhuisdieren. Mijn hond is natuurlijk ook mijn favoriete huisdier!

Heb je een favoriet trekker merk?
Thuis op de boerderij rijden wij New Holland, dat vind ik zeker wel mooie trekkers. Maar ik heb niet echt een favoriet merk.

Wat was je allereerste baan?
Ik begon al best jong met het oppassen op kinderen uit de buurt. Daarna ben ik thuis op de boerderij mee gaan helpen en toen kwam ik via het MBO door verschillende stages bij de koeien, varkens en pluimvee terecht!

Scroll naar boven
Chat openen
Kunnen wij je helpen?
Hoi!
Kunnen wij je ergens mee helpen?