Spring naar content

Medewerker in beeld...

Gestopt met de opleiding... en nu? Soms vallen dingen zomaar op hun plek!
Dit keer in 'Medewerker in beeld...' een medewerker die via Roots een vaste baan heeft gevonden! Dat is óók wat Roots doet. Medewerkers na hun school helpen aan een vast adres.  

Luc Nijesteen uit Dalfsen is 20 jaar en via relatiebeheerder Larissa Mulder aan een uitdagende baan gekomen bij het bedrijf Diamond Genetics in Wijhe. Het beviel beide partijen zo goed, dat hij direct in dienst van het bedrijf is genomen!

Waar het begon

Na het behalen van mijn mbo-diploma op het Landstede in Raalte stond ik voor de keuze: werken of doorstuderen. Ik ben 20 en vond mezelf nog jong om al aan een fulltime baan te beginnen. Een hbo-opleiding leek me daarom wel wat en ik begon in 2021 vol goede moed aan de Associate Degree Agrarisch Ondernemerschap in Dronten. Dit is een opleiding van 2 jaar en het leek me mooi om dit te proberen, maar ik kwam er na de eerste maand al achter dat de opleiding niet wat voor mij was.

En nu...? Thuis stilzitten was ook geen optie. Ik was er eigenlijk direct van overtuigd: ik ga aan het werk.
Ik was al bekend bij Roots door een vast melkadres waar ik in het verleden werkte en wat losse uitzendklussen die ik had gedaan. Op de RMV beurs in Hardenberg afgelopen oktober zag ik de beursstand van Roots en heb daar aan Ruben verteld waar ik naar op zoek was. Dit was in eerste instantie een fulltime baan op een melkveehouderij. Al vrij snel daarna kwam Larissa met deze baan!

Het bedrijf

Diamond Genetics is gespecialiseerd in het ontwikkelen en vermarkten van onder andere Holstein Genetica. De klanten zijn vooral fokkers/melkveehouders en KI-organisaties. De genetica worden door heel de wereld verkocht. Het hoofdkantoor zit in Zwolle en ik werk op een locatie in Wijhe. Hier staat eigenlijk alleen maar jongvee en dit is de top qua genetische waarden.

Werkzaamheden

Ik werk hier sinds eind november 40 uur als assistent bedrijfsleider. Mijn dag begint meestal rond 07:15 uur, dan geef ik de dieren brok en zet ze vast aan het voerhek. De dieren die ik die dag nodig heb, krijgen dan wat hormonen bijgespoten zodat zij een extra reactie krijgen waardoor er meer embryo's gewonnen worden. Dit gaat allemaal volgens bepaalde schema's. De pinken worden vervolgens door inseminatie bevrucht en op deze manier krijgen we meer vruchtbare embryo's van een vaak betere kwaliteit. Dit gebeurt standaard om 08:00 uur 's ochtends en 20:00 uur 's avonds.

Het werk wat ik tussentijds doe kan erg verschillen. 1x per dag krab ik de mest uit de boxen, er moet gevoerd worden, ik zorg ervoor dat alles er netjes bij staat en dat er genoeg voorraad is. Ik zet de dieren klaar voor transport wat nog wel eens op vreemde tijden plaatsvindt, ik zet de dieren klaar voor de dierenarts zodat zij meteen aan de slag kunnen. Ook stuur ik het landwerk aan.

Ervaring

Je houdt je hier met heel andere dingen bezig dan op een standaard melkveebedrijf. Maar deze uitdaging leek me juist leuk. Normaal was ik mij niet bewust van het proces vóórdat je de koeien in de stal houdt. Nu maak je het van dichtbij mee. Ik spreek veel verschillende mensen, heb veel verantwoordelijkheid en naast de vaste schema's is er veel afwisseling in de werkzaamheden op een dag.

Toekomst

Ik werk hier nu net 3 maanden en doordat het erg goed bevalt zie ik mezelf hier nog wel een tijd blijven werken. Op dit moment ben ik assistent bedrijfsleider, maar het lijkt me ook een uitdaging om in de toekomst door te groeien naar bedrijfsleider. Dat je nog meer verantwoordelijkheid draagt, dat lijkt me wel mooi. Daarnaast hoop ik dat ik het melkveebedrijf van mijn oom mag overnemen, dat is wel echt mijn uiteindelijke doel.
Tot die tijd kan ik hier veel kennis opdoen!

 

''Ik kwam er al snel achter dat de opleiding niets voor mij was. Stilzitten was ook geen optie, maar via Roots vond ik de juiste match!'' 

koeienstal
koe in stal
Scroll naar boven
Chat openen
Kunnen wij je helpen?
Hoi!
Kunnen wij je ergens mee helpen?