Spring naar content

Medewerker in beeld...

In de categorie 'ongewone banen' heeft Luke er een te pakken. Naast het werken op een melkveebedrijf, voorziet hij boeren van alles wat ze nodig hebben!

Dit keer zijn we in het Gelderse Baak, waar de SRV wagen van Oswald al staat te glimmen op de oprit.

Het bedrijf

In 2002 begon het als een hobby, in 2010 begonnen ze volledig voor zichzelf en tegenwoordig is de wagen op veel boerenerven niet meer weg te denken. ZBH Agriservice is toeleverancier voor met name de melkveehouderij. Met Oswald en Bianca Zantboer aan het roer en Luke Willemsen als vaste medewerker merken ze dat ze nog steeds aan het groeien zijn. 

Oswald: Met een bedrijfsbus en vrachtwagen rijden Luke en ik van de Duitse grens tot Domburg en van Appingedam tot Zuid-Limburg. Hier leveren wij producten die onmisbaar zijn op een melkveehouderij: van laarzen tot overalls en van landbouwfolie tot verzorgingsproducten. Mijn vrouw Bianca werkt sinds 2013 volledig voor het bedrijf en verzorgt de administratie en logistiek. 

Werkzaamheden

Oswald: We rijden elke zeven weken langs onze klanten. Ik rijd met de vrachtwagen ingericht als SRV wagen kriskras door voornamelijk Brabant en Gelderland. Maar wanneer bedrijven verhuizen naar een andere provincie, rijden wij ook gewoon die kant op.

Luke: Je komt nog eens ergens! Ik rijd vaak op dinsdag en donderdag met de bedrijfsbus om bestellingen na te leveren. Ik begin ongeveer om half 8, afhankelijk van de drukte. ’s Ochtends liggen de pakbonnen voor me klaar en laden we de bus in, daarna bepalen we de route. Daar komt geen kaart bij aan te pas, Oswald kent alle plaatsen.

Oswald: Ze noemen me ook wel de wandelende Atlas!

Luke: Daarna start ik aan mijn route. De ene keer ben ik om 17:00 uur klaar en de andere keer, als het verkeer bijvoorbeeld tegen zit om 20:00 uur. Het leuke aan het werk is dat ik veel verantwoordelijkheid krijg, onderweg ben je je eigen baas. Daarnaast zie en spreek ik veel mensen onderweg. 

Oswald: Ja, de pauzes kan hij zelf indelen. Dat vertrouwen moet je in elkaar hebben, en als een boer net koffie zit te drinken als je langs komt, dan doe je gezellig een bakkie mee! 

Luke: Naast deze baan, werk ik ook bij een melkveebedrijf in de buurt met 120 koeien waar ik, net als bij Oswald en Bianca, word verloond via Roots. Daar houd ik me bezig met alle voorkomende werkzaamheden in en om het bedrijf zoals trekkerwerk, werk bij de koeien of in de tuin.
De combinatie van deze banen bevalt me heel goed, beide dicht bij huis en zo heb ik lekker veel variatie in de week. Ook zijn beide bedrijven flexibel qua werkdagen.

Waar het begon

Luke: Waar mijn passie voor de agrarische sector vandaan komt vragen wel meer mensen zich af. Mijn moeder runt een eigen kapsalon en mijn vader heeft een eigen hoveniersbedrijf. Ik denk via klasgenoten die op een boerderij woonden en waar ik veel te vinden was.

Na de middelbare school heb ik de opleiding veehouderij gevolgd. Ik werkte op zaterdag op een melkveehouderij bij een vriend van Oswald en was op zoek naar een periferie stage. Zo ben ik hier eigenlijk 3 jaar geleden terecht gekomen.

Oswald: Het bedrijf bleef groeien en ik kon er wel iemand bij gebruiken. Maar een stagiair, daar was ik nog niet helemaal van overtuigd. Toen Luke werd voorgesteld heb ik hem een dag laten meedraaien en bleek het toch een goede match!

Toekomst

Oswald: Hoe de toekomst er uit gaat zien voor het bedrijf is lastig te zeggen. Dat ligt er aan hoe de sector zich gaat ontwikkelen. Veel bedrijven stoppen, maar er komen ook nieuwe of andere manieren van boeren bij. Tijdens de coronaperiode merkten we dat we ook ineens aanvragen kregen van hele andere instanties als zorginstellingen en huisartsenpraktijken. Het ging dan om aanvragen van melkershandschoenen, mondkapjes en desinfectiemiddelen. Het was nog drukker dan normaal. 

Luke: Voor nu bevalt het werken op meerdere bedrijven mij heel goed. Het is lekker flexibel en ik houd mijn eigen uren bij, dus mooi zo doorgaan! 

 

''Ik heb lekker veel afwisseling in de week door het combineren van twee banen. De ene dag werk ik dicht bij huis, en de andere dag rijd ik door heel Nederland!'' 

Luke Willemsen - medewerker in beeld
toeleverancier agrarisch
Scroll naar boven
Chat openen
Kunnen wij je helpen?
Hoi!
Kunnen wij je ergens mee helpen?