Spring naar content

Medewerker in beeld... Matthijs Hilge

Dat Matthijs nu al enkele jaren werkzaam is in de melkveehouderij is geen wonder. De melkveehouderij zat al in z'n Roots en dat gaat er ook niet snel meer uit!

803E11CB-6D1A-4DA0-B7E2-41D6FA129789_1_105_c

Agrarische Roots 

Matthijs vader was jarenlang melkveehouder. Het is er met de paplepel ingegoten en dat is er eigenlijk nooit meer uitgegaan. Na een aantal jaar werkzaam te zijn geweest in de zorg, kwam hij erachter dat de zorg het niet helemaal was. Hij besloot een opleiding te volgen in de melkveehouderij en kwam al snel bij Roots, dat werkt! terecht. Zelfs in zijn vrije tijd is hij bezig met een leuke agrarische hobby. Hij heeft naast zijn fulltime baan ook nog 10 schapen. Hij begon met 30 schapen, maar dat was toch iets te veel naast een fulltime baan.

Wat doe je graag in je vrije tijd? 

Ja, mijn schapen dus. Daar kan ik aardig druk mee zijn. Daarnaast houd ik van voetballen en een biertje drinken met vrienden of familie.

"In mijn werk is geen dag hetzelfde. Vandaag werd er een kalfje geboren en later bleek dat er nóg een kalfje aankwam. Een tweeling!"  

Wat heb je gestudeerd en hoe ben je bij Roots terechtgekomen? 

Ik ben begonnen met de BOL opleiding melkveehouderij in Doetinchem, maar ik kwam er al snel achter dat 5 dagen naar school gaan niet iets voor mij was. Ik nam een tussenjaar en kwam toen via via bij Roots terecht. Ik kon verschillende klussen oppakken in de melkveehouderij en dat leek mij wel wat. Na mijn tussenjaar besloot ik om de BBL opleiding in de richting van melkveehouderij te volgen. Het werken en leren paste toch beter bij mij. Ik ging 4 dagen werken bij Roots en 1 dag naar school.

Wat doe je zoal op een dag?

Ik doe eigenlijk heel veel op een dag. Ik doe eigenlijk alles wat de boer ook doet. Ik verzorg de dieren, ik verzorg melkbeurten en controleer de diergezondheid. Daarnaast zorg ik ervoor dat alles in en om het erf netjes is en wordt onderhouden. Ik ben zelfstandig en kan mij goed redden op de boerderij. Doordat ik bij drie verschillende boeren werk, is het wel elke keer schakelen. Iedere boer heeft zijn eigen aanpak en bedrijfsvoering. Inmiddels weet ik bij iedere boer precies hoe hij het graag wil hebben.

Wat is de leukste klus die je voor Roots hebt gedaan?

Ik ben een dag mee geweest met geiten wegen. Ik ben niet echt een geitenmens, maar het was wel leuk om een keer in een ander straatje te kijken. Ik werk op de boerderij vaak alleen, of samen met de boer, en die dag werkte ik met meer collega's samen. Dat maakte het wel extra gezellig. Ik ambieer geen switch naar de geitenhouderij, ik houd van de weerstand van de koeien. Ik ben toch meer van de kolossale dieren.

"Ik ben en blijf een koeienman. Ik houd van kolossale dieren die mij weerstand kunnen bieden. Geiten zijn wat betreft gewoon te klein, ik houd meer van koeien."

Wat vind je het mooiste aan de agrarische sector? 

Het werken in de natuur en het gevoel van vrijheid. Ik ben altijd buiten bezig en veel in de weer met de dieren. Ik zorg dat de dieren op een juiste tijd naar buiten en naar binnen gaan. Een te hoge temperatuur is niet goed voor koeien. Dat leid ik allemaal in goede banen. Ook kan ik mijn werkzaamheden zelf indelen, als alles aan het einde van de dag maar klaar is. De doorsnee medewerker in de agrarische sector maakt zich hard voor z'n werk en werkt erg hard om te zorgen dat de melk in de supermarkt wordt aangevuld en het vlees in de schappen ligt. Ik kan niet begrijpen dat de agrarische sector nu enkel en alleen in slecht daglicht wordt gezet. Er zitten zoveel meer kanten aan dan dat. Toch houd ik goede hoop voor de toekomst. Linksom of rechtsom; het loopt allemaal wel los!

Scroll naar boven
Chat openen
Kunnen wij je helpen?
Hoi!
Kunnen wij je ergens mee helpen?