Spring naar content

Op de koffie bij...

Van langdurig werk tot een enkele uitzendklus; het werk van onze opdrachtgevers is er in allerlei soorten en maten. Bij 'Op de koffie bij...' gaan we bij ze langs en vertellen zij over hun expertise, de samenwerking en de toekomst. 

We zijn op de koffie bij het familiebedrijf van Robert Stokman en zijn vrouw Anne-Marie. Samen zijn zij begonnen in Zeewolde, maar sinds 2004 is het akkerbouwbedrijf gevestigd in Biddinghuizen. Inmiddels bestaat het bedrijf uit 300 hectare, met pootaardappelen als belangrijkste gewas.

Het bedrijf

Naast pootgoed verbouwen zij consumptie aardappelen, sjalotten, uien, bieten, wortels, graszaad en tarwe. Hiernaast doen zij een deel kistenbewaring, voor zichzelf en andere akkerbouwers. ''Maar het hart van het bedrijf zit hem in de pootaardappels, daarin ligt de kundigheid en de werkvreugde'' vertelt Robert.

Het bedrijf streeft naar een team van drie vaste medewerkers met allemaal een eigen focus. De eerste is verantwoordelijk voor  de werkplaats, de tweede richt zich op het pootgoed en de derde is de junior.

Vliegende keep

Robert omschrijft zijn functie op het bedrijf als vliegende keep. ‘’Iedereen heeft een eigen taak, en daar vlieg ik tussendoor. Een dag als deze begint met de medewerkers van Roots, dat werkt! aan de klus zetten. Zij begonnen vandaag met het laatste onkruid tussen de gewassen weghakken. Daarna begon ik aan de regeninstallatie, toen moest er een kipwagen gelost worden, de tarwe werd weggebracht en we zijn begonnen met het rooien van de pootaardappelen, waar ik de Roots medewerkers ook heb ingezet.’’ Hij gaat nog even door: administratie, meelopen met de hak of bezig zijn in de werkplaats. Ook Anne-Marie is een echte allrounder op het bedrijf. Zij verzorgt onder andere de catering, regelt de papiermolen, springt op de trekker of helpt bij het aardappels lezen. 

De samenwerking

''Het is alweer 8 jaar geleden dat een relatiebeheerder van Roots, dat werkt! hier op het erf kwam lopen. Ik kon toen de hulp hard gebruiken voor chauffeurs in de uienoogst.'' Tegenwoordig is het takenpakket van de uitzendkrachten uitgebreid: kluiten rapen op de aardappelrooimachine en met de kipwagen rijden in de oogst, spitten, onkruid hakken en aardappels lezen in de winter.

''Roots, dat werkt! zou ik omschrijven als betrouwbaar, en voor mij zitten ze om de hoek! Ook het werken met studenten is gezellig. Ze komen vaak uit Dronten en nemen mooie verhalen mee naar de werkvloer. Hoe ouder ik word, hoe leuker ik het vind jongeren iets te leren, maar ook vind ik het mooi om te horen waar zij mee bezig zijn en wat hun plannen zijn voor de toekomst.''

''Ook hoor ik van mijn dochter die wel eens bij de Cultus INN in Dronten belandt: 'Aardappels lezen is niet het leukste werk, maar als je het toch doet kan het maar beter bij Stokman zijn!' Achja, je doet je best. Radiootje, catering en zorgen voor een schone werkruimte.''

 

''Ik vind het leuk om de jongeren wat bij te leren! Ook biedt Roots betrouwbaarheid en een dosis gezelligheid.'' 

robert stokman pootaardappels

Robert vertelt:

Wat is het mooiste aan je werk?
Als de gewassen er mooi bij staan en iedereen gemotiveerd en efficiënt bezig is. Dat is mooi, daar word ik gelukkig van. 

Waar ben je het meest trots op?
Dat we vorig jaar eind juli 3 weken op vakantie zijn geweest naar Canada. Toen we thuis kwamen was de tarweoogst bijna klaar. Het vertrouwen dat je geeft en terug krijgt van de vaste krachten is dan erg mooi! Maar ook ben ik trots op het bedrijf, dat er wat staat voor de toekomst.

Hoe zien je toekomstplannen voor het bedrijf er uit?
Het lijkt er op dat we een opvolger hebben, onze zoon heeft interesse. Hij zit nu nog op de middelbare school, dus het zal nog even duren en hierna gunnen wij hem een mooie studententijd. Voor nu blijven we nog even rustig zo doorgaan en maken we het bedrijf klaar voor de volgende generatie. Over 10 jaar zullen we het weten.

Scroll naar boven
Chat openen
Kunnen wij je helpen?
Hoi!
Kunnen wij je ergens mee helpen?