Spring naar content

Handhaving schijnzelfstandigheid ZZP-ers opnieuw uitgesteld

Sinds 2016 wordt er gesproken over handhaving op de wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie). Deze handhaving is opnieuw uitgesteld en er zal eerst een pilot komen in opdracht van Minister Wouter Koolmees van Sociale zaken en Werkgelegenheid en Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën. Met deze pilot wordt getracht een instrument te ontwikkelen voor opdrachtgevers, welke duidelijkheid geeft over of u het werk door een zelfstandige mag laten uitvoeren, of dat het werk enkel uitgevoerd mag worden door een medewerker in loondienst.

Voor werknemers in loondienst geldt een inhoudingsplicht voor de loonheffingen en een verzekeringsplicht voor de werknemersverzekeringen, maar bij een arbeidsrelatie met een zelfstandige draagt een werkgever deze kosten niet. Het is daarom voor een opdrachtgever belangrijk om van tevoren de arbeidsrelatie duidelijk te hebben. 

De pilot zal plaatsvinden in de vorm van een webmodule en start naar verwachting op 11 januari 2021. Deze zal in ieder geval zes maanden duren. Hiermee schuift ook de aanscherping van de handhaving schijnzelfstandigheid per 1 januari 2021 door naar oktober 2021. Ondertussen wordt er wel toezicht gehouden en zal er bij duidelijke gevallen alsnog ingegrepen worden.

De vragenlijst welke in de webmodule aan de orde lijkt te komen is hieronder in te zien:

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/2020/11/16/bijlage-1a-vragenlijst-standaard-en-aanneming-van-werk

De module moet in eerste instantie fungeren  als voorlichtingsinstrument wat handvatten kan geven om wel of niet met een ZZP-er in zee te gaan.

De webmodule geeft gedurende de pilotfase voor zover mogelijk een indicatie van de arbeidsrelatie, waarbij de volgende uitkomsten mogelijk zijn:

  • Opdrachtgeversverklaring: de opdracht kan buiten dienstbetrekking worden verricht (bijvoorbeeld door een zzp‘er).
  • Indicatie dienstbetrekking: er zijn sterke aanwijzingen dat er sprake is van een (fictieve) dienstbetrekking.
  • Geen oordeel mogelijk: Op grond van de gegeven antwoorden is niet duidelijk of sprake is van werken buiten dienstbetrekking of van werken in dienstbetrekking.

Meest gelezen

Nieuwe collega – Gerard Flier

Ik ben Gerard Flier, 54 jaar en sinds juli werkzaam bij Roots, dat werkt! als relatiebeheerder. Ik kom oorspronkelijk uit Kampen en heb in het verleden verschillende functies vervuld in grondverzet, de uitzendbranche en de veiling.

Lees meer
jilke bij new holland trekker roots

Medewerker in beeld…

Veel medewerkers van Roots zijn opgegroeid op een agrarisch bedrijf, maar de ene sector is de ander niet. Voor onze medewerkers een mooie kans om zich aan te melden voor verschillende klussen en zo nieuwe uitdagingen aan te gaan! Lees het interview met Jilke!

Lees meer

Albert maakte de carrièreswitch van politieagent naar agrarisch medewerker

Albert (42) werkte jarenlang bij de politie als agent en vervulde tevens andere functies. “Het werk was leuk, maar de koek was gewoon op.” Via een kameraad maakte Albert kennis met de agrarische sector en besloot dat hij iets heel anders wou gaan doen. Hij verhuisde weer terug naar de Polder, waar zijn roots liggen,…

Lees meer
Scroll naar boven
Chat openen
Kunnen wij je helpen?
Hoi!
Kunnen wij je ergens mee helpen?