Spring naar content

Een boete van €4500,- voorkomen? Zorg dat u de verplichte RI&E voor elkaar heeft!

Wij weten als geen ander dat de verplichting van het hebben van een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E), u als ondernemer wéér van uw hoofdwerkzaamheden afhaalt. Wij willen u er echter wel graag op attenderen dat het hebben van een wettelijk RI&E verplicht is voor ieder bedrijf waar gezag uitgeoefend wordt. Meewerkende gezinsleden of zaterdaghulpen vallen ook onder gezag. Wij hopen u de juiste prikkel te geven om hiermee aan de slag te gaan.

Wat is een RI&E en waarom heeft u het nodig

RI&E staat dus voor Risico Inventarisatie & Evaluatie. Met een RI&E brengt u als ondernemer en werkgever de arbeid gerelateerde risico’s in kaart. Op basis van de RI&E wordt vervolgens een plan van aanpak gemaakt om de betreffende risico’s te voorkomen, of aan te pakken. Hiermee waarborgen ondernemers een veilige werkomgeving in hun bedrijf en dragen ze bij aan de gezondheid van de medewerkers.

Grote kans op boete voor ondernemers zonder RI&E

De laatste paar jaar is de kans op boetes bij het ontbreken van een RI&E en plan van aanpak behoorlijk gestegen. Is het nu tijd om er toch maar mee aan de slag te gaan?

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid controleert sinds 2021 steeds vaker op het hebben van een RI&E. Heeft u geen RI&E en komt er inspectie? Dan kunt u een boete krijgen. Ook als er een ongeluk gebeurt op het werk, kan het dat er om je RI&E wordt gevraagd. Kun je die na het ongeluk niet laten zien omdat je er geen hebt, dan kan je een boete of zelfs een proces-verbaal krijgen.

De boetes voor het ontbreken van de stukken kunnen, afhankelijk van de grootte van het bedrijf, flink oplopen:

  • € 4.500 als de RI&E ontbreekt;
  • € 3.000 als het plan van aanpak ontbreekt.

Waar werk is, zijn risico’s

Werken brengt risico’s met zich mee voor de gezondheid van uw werknemers. Het is zaak de kans zo klein mogelijk te maken dat werknemers door het werk een ongeval krijgen of arbeidsongeschikt worden. Hiermee komen we op het gebied van arbeidsveiligheid. Het draait hierbij om de samenhang tussen risico’s en werken. Twee belangrijke partijen hebben hier een rol in: de werknemer / het meewerkend gezinslid én u als werkgever.

Heeft u voor uw onderneming nog geen RI&E? Dan is het nu wellicht het moment om hiermee te starten.

Meer of minder dan 25 werknemers? Heeft u minder dan 25 werknemers dan mag u zelf een RI&E invullen. Heeft u meer dan 25 werknemers, dan moet een preventiemedewerker dat voor u doen. U moet de RI&E dan bovendien laten toetsen door een arbeidsdeskundige of arbodienst.

Op de website van Stigas https://rie.mijnstigas.nl/site/nl vind je meer informatie omtrent de RI&E. Ook vindt u hier hulpmiddelen om, per sector, zelf een RI&E op te stellen.

Roots, dat werkt! is in het bezit van een RI&E

Dit is echter niet afdoende indien u medewerkers via Roots, dat werkt! aan het werk heeft. De medewerker is namelijk op uw bedrijf aan het werk, waardoor ook u een RI&E nodig heeft. Mocht u, bij een eventuele controle gegevens van ons nodig zijn, dan kunt u dit uiteraard altijd via uw relatiebeheerder opvragen.

Meest gelezen

Albert maakte de carrièreswitch van politieagent naar agrarisch medewerker

Albert (42) werkte jarenlang bij de politie als agent en vervulde tevens andere functies. “Het werk was leuk, maar de koek was gewoon op.” Via een kameraad maakte Albert kennis met de agrarische sector en besloot dat hij iets heel anders wou gaan doen. Hij verhuisde weer terug naar de Polder, waar zijn roots liggen,…

Lees meer

De Boots van Roots staan bij Erve Slendebroek

Roots, dat werkt! heeft een eigen serie: De Boots van Roots. Elke aflevering komen we op een andere werkplek en bijzondere bedrijven. We brengen in beeld hoe mooi ons werk is in de verschillende sectoren. In de 1e aflevering staan de boots op het erf van Erve Slendebroek van Familie Visscher. Het melkveebedrijf heeft een eigen…

Lees meer
jongen stapt uit trekker korting rijbewijs

Actie trekkerrijbewijs

Ben jij van plan je T-rijbewijs te halen? Of ken jij iemand die zijn T-rijbewijs wil halen? Roots, dat werkt! betaalt €500,- van jouw trekkeropleiding!

Lees meer
Scroll naar boven
Chat openen
Kunnen wij je helpen?
Hoi!
Kunnen wij je ergens mee helpen?