Spring naar content

Een boete van €4500,- voorkomen? Zorg dat u de verplichte RI&E voor elkaar heeft!

Wij weten als geen ander dat de verplichting van het hebben van een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E), u als ondernemer wéér van uw hoofdwerkzaamheden afhaalt. Hierbij is het enkel onze taak om u erop te attenderen dat ieder bedrijf waar gezag uitgeoefend wordt, verplicht is om een RI&E te kunnen tonen. Onder gezag worden ook meewerkende gezinsleden of zaterdaghulpen gerekend. Wij hopen u de juiste prikkel te geven om hiermee aan de slag te gaan.

RI&E nodig om veilige werkomgeving te borgen en bevorderen
In een RI&E brengen werkgevers de werkgerelateerde risico’s in kaart. Op basis van de RI&E wordt vervolgens een plan van aanpak gemaakt om risico’s te voorkomen of aan te pakken. Daarmee borgen bedrijven een veilige werkomgeving en bevorderen ze dat medewerkers gezond blijven.

Grotere boetekans voor ondernemingen zonder RI&E
Sinds vorig jaar zomer is de kans op boetes bij het ontbreken van een RI&E en plan van aanpak behoorlijk gestegen. Is het nu tijd om er toch maar mee aan de slag te gaan?
De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) scherpt in 2020 de handhaving op het ontbreken van een risico inventarisatie & evaluatie (RI&E), het plan van aanpak of het basiscontract aan. Dit kan, mede door de nieuwe manier van controleren, leiden tot meer boetes.

De boetes voor het ontbreken van de stukken kunnen, afhankelijk van de grootte van het bedrijf, flink oplopen:

  • € 4.500 als de RI&E ontbreekt;
  • € 3.000 als het plan van aanpak ontbreekt.

Waar werk is, zijn risico’s
Werken brengt risico’s met zich mee voor de gezondheid van uw werknemers. Het is zaak de kans zo klein mogelijk te maken dat werknemers door het werk een ongeval krijgen of arbeidsongeschikt worden. Hiermee komen we op het gebied van arbeidsveiligheid. Het draait hierbij om de samenhang tussen risico’s en werken. Twee belangrijke partijen hebben hier een rol in: de werknemer / het meewerkend gezinslid én u als werkgever.

Dus toch maar een RI&E
Heeft u voor uw onderneming nog geen RI&E? Dan is het nu wellicht het moment om hiermee te starten.

Meer of minder dan 25 werknemers? Heeft u minder dan 25 werknemers dan mag u zelf zo’n RI&E invullen. Heeft u meer dan 25 werknemers, dan moet dat een preventiemedewerker doen. U moet de RI&E dan bovendien laten toetsen door een arbeidsdeskundige of arbodienst.

Op de website van Stigas https://rie.mijnstigas.nl/site/nl vind je meer informatie omtrent de RI&E. Ook vindt u hier hulpmiddelen om, per sector, zelf een RI&E op te stellen.

Roots, dat werkt! is in het bezit van een RI&E
Dit is echter niet afdoende indien u medewerkers via Roots, dat werkt! aan het werk heeft. De medewerker is namelijk op uw bedrijf aan het werk, waardoor ook u een RI&E nodig heeft. Mocht u, bij een eventuele controle gegevens van ons nodig zijn, dan kunt u dit uiteraard altijd via uw relatiebeheerder opvragen. 

Meest gelezen

Annette - planner - roots

Nieuwe collega – Annette van Diggele

Mijn naam is Annette van Diggele, 28 jaar oud en sinds januari 2022 werkzaam bij Roots als planner! Samen met mijn vriend woon ik op een akkerbouwbedrijf in het buitengebied van Biddinghuizen. Hoewel ik niet ben geboren met agrarische roots, heb ik vroeger altijd bijbaantjes gehad op boerderijen in de buurt. Ook voor Roots ben…

Lees meer
jarno morrenhof op melkveebedrijf Poppe

Medewerker in beeld…

Bij sommige van onze medewerkers is de passie voor het boerenleven er met de paplepel ingegoten. Zo ook bij onze medewerker Jarno. We gingen langs bij melkveebedrijf Poppe Herfte in Zwolle waar Jarno onlangs een vast contract heeft gekregen! Al 5,5 jaar is Jarno Morrenhof via Roots, dat werkt! fulltime werkzaam op het melkvee- en fokbedrijf Poppe…

Lees meer

Volg een opleiding met het STAP-budget

Weet je dat er maar liefst € 1.000,- opleidingstegoed voor je klaarligt om te investeren in jouw kennis, vaardigheden en toekomst? Het is een cadeautje van de overheid, bedoeld om je arbeidskansen te vergroten. De subsidie heet STAP (Stimulering Arbeidsmarkt Positie). Met het geld uit het STAP-budget kunnen medewerkers een opleiding, training of cursus volgen….

Lees meer
Scroll naar boven
Chat openen
Kunnen wij je helpen?
Hoi!
Kunnen wij je ergens mee helpen?