Spring naar content

Een boete van €4500,- voorkomen? Zorg dat u de verplichte RI&E voor elkaar heeft!

Wij weten als geen ander dat de verplichting van het hebben van een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E), u als ondernemer wéér van uw hoofdwerkzaamheden afhaalt. Hierbij is het enkel onze taak om u erop te attenderen dat ieder bedrijf waar gezag uitgeoefend wordt, verplicht is om een RI&E te kunnen tonen. Onder gezag worden ook meewerkende gezinsleden of zaterdaghulpen gerekend. Wij hopen u de juiste prikkel te geven om hiermee aan de slag te gaan.

RI&E nodig om veilige werkomgeving te borgen en bevorderen
In een RI&E brengen werkgevers de werkgerelateerde risico’s in kaart. Op basis van de RI&E wordt vervolgens een plan van aanpak gemaakt om risico’s te voorkomen of aan te pakken. Daarmee borgen bedrijven een veilige werkomgeving en bevorderen ze dat medewerkers gezond blijven.

Grotere boetekans voor ondernemingen zonder RI&E
Sinds vorig jaar zomer is de kans op boetes bij het ontbreken van een RI&E en plan van aanpak behoorlijk gestegen. Is het nu tijd om er toch maar mee aan de slag te gaan?
De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) scherpt in 2020 de handhaving op het ontbreken van een risico inventarisatie & evaluatie (RI&E), het plan van aanpak of het basiscontract aan. Dit kan, mede door de nieuwe manier van controleren, leiden tot meer boetes.

De boetes voor het ontbreken van de stukken kunnen, afhankelijk van de grootte van het bedrijf, flink oplopen:

  • € 4.500 als de RI&E ontbreekt;
  • € 3.000 als het plan van aanpak ontbreekt.

Waar werk is, zijn risico’s
Werken brengt risico’s met zich mee voor de gezondheid van uw werknemers. Het is zaak de kans zo klein mogelijk te maken dat werknemers door het werk een ongeval krijgen of arbeidsongeschikt worden. Hiermee komen we op het gebied van arbeidsveiligheid. Het draait hierbij om de samenhang tussen risico’s en werken. Twee belangrijke partijen hebben hier een rol in: de werknemer / het meewerkend gezinslid én u als werkgever.

Dus toch maar een RI&E
Heeft u voor uw onderneming nog geen RI&E? Dan is het nu wellicht het moment om hiermee te starten.

Meer of minder dan 25 werknemers? Heeft u minder dan 25 werknemers dan mag u zelf zo’n RI&E invullen. Heeft u meer dan 25 werknemers, dan moet dat een preventiemedewerker doen. U moet de RI&E dan bovendien laten toetsen door een arbeidsdeskundige of arbodienst.

Op de website van Stigas https://rie.mijnstigas.nl/site/nl vind je meer informatie omtrent de RI&E. Ook vindt u hier hulpmiddelen om, per sector, zelf een RI&E op te stellen.

Roots, dat werkt! is in het bezit van een RI&E
Dit is echter niet afdoende indien u medewerkers via Roots, dat werkt! aan het werk heeft. De medewerker is namelijk op uw bedrijf aan het werk, waardoor ook u een RI&E nodig heeft. Mocht u, bij een eventuele controle gegevens van ons nodig zijn, dan kunt u dit uiteraard altijd via uw relatiebeheerder opvragen. 

vacature trekker

Meest gelezen

Ongevallen door modder op de weg: wie betaalt?

Bron: CUMELADoor: Herman Arissen In de oogsttijd en herfstmaanden rijden tractoren en machines af en aan over de openbare weg. De weg wordt hierdoor regelmatig vervuild met modder van de banden of met afgevallen lading. Uiteraard doe je je uiterste best om dit te voorkomen en de weg schoon te houden, maar dit lukt niet…

Lees meer
jilke bij new holland trekker roots

Medewerker in beeld…

Veel medewerkers van Roots zijn opgegroeid op een agrarisch bedrijf, maar de ene sector is de ander niet. Voor onze medewerkers een mooie kans om zich aan te melden voor verschillende klussen en zo nieuwe uitdagingen aan te gaan! Lees het interview met Jilke!

Lees meer
hovenierswerk medewerker in beeld

Medewerker in beeld…

Naast het werk tussen het vee of op het land, heeft Roots ook aanpakkers  in het groen! Zo is Nathan vorig jaar aan de slag gegaan als hovenier. Toevallig was hij de buurt van onze locatie in Heino aan het werk en wipten wij langs voor een kort interview. Momenteel zijn we bezig bij een klant…

Lees meer
Scroll naar boven
Chat openen
Kunnen wij je helpen?
Hoi!
Kunnen wij je ergens mee helpen?