Spring naar content

Handhaving schijnzelfstandigheid ZZP-ers opnieuw uitgesteld

Sinds 2016 wordt er gesproken over handhaving op de wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie). De autoriteiten hebben opnieuw de handhaving op de schijnzelfstandigheid van ZZP-ers uitgesteld. Er komt eerst een pilot in opdracht van Minister Wouter Koolmees van Sociale zaken en Werkgelegenheid en Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën. Deze pilot is ingesteld om een instrument te ontwikkelen voor opdrachtgevers. Dit instrument moet opdrachtgevers duidelijkheid verschaffen over of het werk door een zelfstandige uitgevoerd mag worden, of dat het werk enkel uitgevoerd mag worden door een medewerker in loondienst.

Bij werknemers in loondienst hebben een inhoudingsplicht voor de loonheffingen en een verzekeringsplicht voor de werknemersverzekeringen. Bij een arbeidsrelatie met een zelfstandige draagt een werkgever deze kosten niet. Het is daarom voor een opdrachtgever belangrijk om van tevoren de arbeidsrelatie duidelijk te hebben. 

De pilot zal plaatsvinden in de vorm van een webmodule en start naar verwachting op 11 januari 2021. De pilot duurt waarschijnlijk 6 maanden. Hiermee schuift ook de aanscherping van de handhaving schijnzelfstandigheid per 1 januari 2021 door naar oktober 2021. Ondertussen wordt er wel toezicht gehouden en zal er bij duidelijke gevallen alsnog ingegrepen worden.

Onderstaand vindt u de vragenlijst welke naar alle waarschijnlijkheid aan de orde komt in de web module:

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/2020/11/16/bijlage-1a-vragenlijst-standaard-en-aanneming-van-werk

De module moet in eerste instantie fungeren als voorlichtingsinstrument wat handvatten kan geven om wel of niet met een ZZP-er in zee te gaan.

De webmodule geeft gedurende de pilotfase voor zover mogelijk een indicatie van de arbeidsrelatie. Hierbij zijn de volgende uitkomsten mogelijk:

  • Opdrachtgeversverklaring: de opdracht kan buiten dienstbetrekking worden verricht (bijvoorbeeld door een zzp‘er).
  • Indicatie dienstbetrekking: er zijn sterke aanwijzingen dat er sprake is van een (fictieve) dienstbetrekking.
  • Geen oordeel mogelijk: Op grond van de gegeven antwoorden is niet duidelijk of sprake is van werken buiten dienstbetrekking of van werken in dienstbetrekking.

Meest gelezen

Volg een opleiding met het STAP-budget

Weet je dat er maar liefst € 1.000,- opleidingstegoed voor je klaarligt om te investeren in jouw kennis, vaardigheden en toekomst? Het is een cadeautje van de overheid, bedoeld om je arbeidskansen te vergroten. De subsidie heet STAP (Stimulering Arbeidsmarkt Positie). Met het geld uit het STAP-budget kunnen medewerkers een opleiding, training of cursus volgen….

Lees meer
medewerker in beeld zbh agriservice

Medewerker in beeld…

Onder de categorie ‘ongewone banen’ heeft Luke er een te pakken. Naast het werken op een melkveebedrijf, voorziet hij boeren van alles wat ze nodig hebben! Dit keer zijn we in het Gelderse Baak, waar de SRV wagen van Oswald al staat te glimmen op de oprit.

Lees meer

De Boots van Roots staan bij Erve Slendebroek

Roots, dat werkt! heeft een eigen serie: De Boots van Roots. Elke aflevering komen we op een andere werkplek en bijzondere bedrijven. We brengen in beeld hoe mooi ons werk is in de verschillende sectoren. In de 1e aflevering staan de boots op het erf van Erve Slendebroek van Familie Visscher. Het melkveebedrijf heeft een eigen…

Lees meer
Scroll naar boven