Ongevallen door modder op de weg: wie betaalt?
Bron: CUMELA
Door: Herman Arissen
In de oogsttijd en herfstmaanden rijden tractoren en machines af en aan over de openbare weg. De weg wordt hierdoor regelmatig vervuild met modder van de banden of met afgevallen lading. Uiteraard doe je je uiterste best om dit te voorkomen en de weg schoon te houden, maar dit lukt niet altijd. Als hierdoor een ongeluk ontstaat, wie betaalt dan de schade als er een auto slippend in de sloot belandt?
Vervuiler is aansprakelijk
Als vervuiler van de weg ben jij aansprakelijk als er een ongeluk gebeurt. Jij bent verantwoordelijk voor het schoon houden van de weg. Besteed je hier onvoldoende aandacht aan? Dan breng je de veiligheid van het verkeer in gevaar en kun je hiervoor aansprakelijk gesteld worden. De bestuurder van de slippende auto moet wel kunnen bewijzen dat hij geslipt is door vervuiling op de weg én dat die veroorzaakt is door jouw tractoren of machines.
Schade voorkomen
Als vervuilende partij moet je je inspannen om de openbare weg zo schoon mogelijk te houden. Dat betekent schoonvegen en indien nodig schoonspuiten met water. Houd hierbij rekening met regen op dat moment of later, omdat opgedroogde klei snel kan veranderen in een spekgladde laag.
Is de weg nog niet helemaal schoon of niet schoon te houden tijdens de werkzaamheden? Waarschuw dan voor gevaar met zogenaamde modderborden. Een verkeersbord J20 met ‘slipgevaar’ volstaat hiervoor niet. Een geel onderbord moet waarschuwen voor het specifieke gevaar van ‘modder op de weg’. Deze borden moeten op voldoende afstand van de vervuiling staan, zodat bestuurders hun rijgedrag en snelheid tijdig kunnen aanpassen. Zorg dat de borden voor iedereen zichtbaar zijn en dus niet te laag geplaatst zijn en dat er geen obstakels voorstaan. Plaats ook borden bij de aansluiting van zijwegen en in bochten!
Het is belangrijk dat je bij een ongeluk als vervuilende partij kunt aantonen dat je de genoemde inspanningen geleverd hebt. Bijvoorbeeld door foto’s te maken of met verklaringen van betrokkenen en getuigen.
Verantwoordelijkheid automobilist
Automobilisten moeten hun snelheid en rijgedrag aanpassen naar aanleiding van de door jou geplaatste modderborden. Doet hij dit niet en ontstaat hierdoor een ongeluk? Dan kan de schade geheel of gedeeltelijk voor rekening van de automobilist komen. Als jij kunt aantonen dat je je uiterste best gedaan hebt om de weg schoon te houden en te waarschuwen met borden, dan kan de schade in de meeste gevallen niet op jou verhaald worden.
Duidelijke afspraken
Het komt regelmatig voor dat er onderling afspraken gemaakt worden over het schoonhouden van de weg, bijvoorbeeld met de boer die jou het werk gegeven heeft. Zou hij de weg schoonmaken, maar gebeurt er toch een ongeluk? Dan blijf jij als vervuiler aansprakelijk. Uiteraard kun je proberen achteraf de schade te verhalen op de boer, maar het is beter om dit niet zover te laten komen. Maak dus vooraf duidelijke afspraken wie, wanneer en hoe de weg wordt schoongehouden en hoe je zorgt voor preventie.
Meest gelezen
Gevarenkaart
Ben jij je bewust van de gevaren op de werkvloer? De oogst komt langzaam op gang en dat betekent spreekwoordelijk ‘dikke vrachten, korte nachten’. Dit brengt met zich mee dat gedurende deze periode er een grotere werkdruk op de schouders zowel de werkgevers als werknemers komt te liggen. Om iedereen scherp te houden is de gevarenkaart…
De Boots van Roots bij Melkveebedrijf Udink
Dit keer gaan we langs bij Melkveebedrijf Udink in Markelo, waar meerdere medewerkers van Roots werken. De familie Udink neemt je mee over hun erf, waar onze Lisa aan het werk is. Onlangs zijn er vier melkrobots geplaatst en is het bedrijf de verduurzaming ingeslagen met een monomestvergister. Bekijk de video en lees het hele…
Albert maakte de carrièreswitch van politieagent naar agrarisch medewerker
Albert (42) werkte jarenlang bij de politie als agent en vervulde tevens andere functies. “Het werk was leuk, maar de koek was gewoon op.” Via een kameraad maakte Albert kennis met de agrarische sector en besloot dat hij iets heel anders wou gaan doen. Hij verhuisde weer terug naar de Polder, waar zijn roots liggen,…